U medijima

Neretvani i Primorci na obilježavanju 76. obljetnice Bitke na Sutjesci

Stotine članova antifašističkih udruženja iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije obilježilo je na Tjentištu godišnjicu Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih, ali i najslavnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata.

Puna dva autobusa u organizaciji UABA Ploče (Udruga antifašističkih boraca i antifašista Ploče) krenula su jučer iz Ploča prema spomeniku Sutjeske odati počast herojima. Pločani, Metkovci, Vrgorčani, Opuzenci, Korčulani, Gračani.. Među njima je bio i Ivo Karamatić, sudionik bitke.

U podnožju monumentalnog spomenika organiziran je bogat kulturno-umjetnički program, a u obraćanjima predstavnika Saveza antifašista BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore naglašena je važnost bitke tijekom koje je osujećena ofanziva njemačke vojske i domaćih izdajnika, poznata pod nazivom “Švarc”, te su se, iako uz velike gubitke, partizanske jedinice s Glavnim štabom i vrhovnim komandantom Titom, uspjele probiti iz obruča.

Počast partizanskim herojima sa Sutjeske odao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Vladu Republike Hrvatske predstavljao je bivši HDZ-ov ministar branitelja Tomislav Ivić, koji položio vijenac i zapalio svijeću poginulim partizanima.

Na vijencu koji je izaslanik Ivić položio pisalo je: “Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske”.

Uz pratnji Vladinog izaslanika Ivića našao se i jedan časnik hrvatske vojske, a brojni posjetitelji Doline heroja poželjeli su se fotografirati sa službenim hrvatskim izaslanstvom.
Tjentište su pohodili i saborski zastupnici SDP-a, Ranko Ostojić i Arsen Bauk, kao i brojne antifašističke udruge iz cijele Hrvatske.

Organizator ovogodišnjeg programa obilježavanja godišnjice bitke na Sutjesci bio je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Predsjednik Franjo Habulin zadovoljan je odzivom, a posebno zbog činjenice da su na Tjentište došli ljudi iz svih dijelova bivše Jugoslavije koji u Dolini heroja osjećaju duh zajedništva. Obilježavanje je proteklo dostojanstveno, uz par tisuća posjetitelja i govore u slavu heroja Bitke na Sutjesci, jedne od najvećih koja se u vodila u narodnooslobodilačkoj borbi.

Podsjetimo, u bitki je sudjelovalo 8925 partizanskih boraca, a od toga najviše s područja Dalmacije – njih čak 5928! I među poginulima je bilo najviše partizana iz Hrvatske, a od njih 4105 iz Dalmacije bilo ih je 2908…