U medijima

ŽUPANIJSKI SDP ŽELI UVESTI GRAĐANSKI ODGOJ: ”Učenici ne znaju razliku između republike i monarhije, tko u Hrvatskoj donosi zakone, koja su njihova prava”

SDP Dubrovačko-neretvanske županije održao je konferenciju za medije o uvođenju “Građanskog odgoja i obrazovanja” u škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Županijske organizacije SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije Krešimir Kuran, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Dubrovnik Jadran Barač, učiteljica Marija Šegedin, profesorica Silvija Pećanac Bačić i profesor Ivan Plantić.

“Na županijskoj skupštini predložit ćemo da se kao toka dnevnog reda uvrsti prijedlog uvođenja “Građanskog odgoja i obrazovanja” kao izvannastavnu aktivnost u osnovne škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija,” objasnio je Kuran.

Škole i roditelji bi se sami odlučili žele li uvesti ovu aktivnost za učenike 5. i 6. razreda osnovnih škola, objašnjava Kuran, i govori da to ne bi bio veliki trošak za županiju.

“Ovaj projekt jako je važan jer učimo djecu kako postati odgovorni građani i sva stečena znanja i vještine bi mogli primjenjivati u svakodnevnom životu. Grad Rijeka je već krenuo sa provedbom programa i on se radi kroz priručnik koji se naziva “Učenik građanin” na kojemu su radili brojni učitelji, nastavnici, profesori i razne organizacije civilnog društva,” pojasnila je Šegedin.

Navela je i neke od tema: “Jedemo zdravo, živimo zdravo,” “Važno je saslušati i poštovati drugoga,” “Biti nasilnik nije cool,” “Možemo to riješiti bez sukoba” itd.

„Za našu županiju bi bilo dobro da se povedemo za nekim primjerima koji su se pokazali uspješni u praksi, a to je svakako primjer Grada Rijeke,“ ispričao je profesor Plantić.

„Pratila se grupa učenika koja je pohađala Građanski odgoj i ona koja to nije. Na početku školske godine njihovi stavovi o određenim životnim pitanjima i pitanjima svakodnevice koju živimo bili otprilike na istoj razini. Kada je projekt završio razlike su bile vidljive; više je bilo zainteresiranih djevojčica, velika većina (88% posto) njih je izjavilo da su jako motivirani pohađati taj predmet, a njih čak 96% bilo je izuzetno zadovoljno metodama rada, novim spoznajama i obrađenim temama.

Grupa koja je sudjelovala u provedbi projekta u daleko većoj mjeri je razvila toleranciju na druge i na različitost, ekološka svijest je bila razvijenija, bili su svjesni potrošačkih prava, pokazali su daleko veći stupanja građanske i političke pismenosti,“ Plantić je naveo primjer.

“Učenici ne znaju razlike između republike i monarhije, ne znaju tko u Hrvatskoj donosi zakone, ne znaju koja su njihova prava, ne znaju definiciju „građanina“,” ispričao je Plantić zašto je važno uvesti predmet.

Ovu inicijativu pozdravio je i Barač te dodao da su odgoj i obrazovanje temeljne vrijednosti društva koje se trebaju očuvati jer su ugroženi od strane politike i vjersko-ideološkim grupacija koje nastoje ugroziti osnovne civilizacijske vrijednosti.

“Djecu se treba naučiti solidarnosti, to će biti jedan od glavnih ciljeva,” zaključio je Kuran.

Tekst: Alena Hadžić / dubrovackidnevnik.rtl.hr
Fotografije: Goran Mratinović  / dubrovackidnevnik.rtl.hr